Skidskytte är en vintersport där längdskidåkning och sportskytte kombineras, sporten kallas också biathlon.
Från början var aktiviteten ett sätt att träna upp ett lands militära försvarsförmåga. De första världsmästerskapen i skidskytte hölls 1958. De grovkalibriga gevären byttes ut till finkalibriga vapen 1978, och samtidigt minskades skjutsträckan från 150 m till 50 m.
Skidskytte idag
I internationella mästerskap finns sex tävlingsgrenar; distans, sprint, jaktstart, masstart, stafett och mixstafett. De tävlande åker skidor på en bana. Beroende på tävlingsgren skjuter man två eller fyra gånger, hälften i liggande ställning och hälften i stående. Varje gång skall fem måltavlor träffas, en bom straffas på olika sätt i de olika grenarna – en straffrunda, tidstillägg eller användning av extraskott före eventuell straffrunda.
Sverige har genom åren nått stora framgångar inom skidskytte. Mest känd är kanske Magdalena Forsberg som har sex VM-guld och har vunnit hela världscupen sex gånger.
Sommartid hålls tävlingar i rullskidskytte.
IBU-cupen
En underdivision till världscupen är IBU-cupen. Det är en serie med nio tävlingstillfällen under vintern, varav ett är EM som räknas in i IBU-cupen. Vid varje tillfälle körs flera tävlingar i några av de olika tävlingsgrenarna.
Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Skidskytte
Deltar i IBU-cupen
Fyra av de svenska tjejerna som just nu tävlar i IBU-cupen är Felicia Lindqvist, Biathlon Östersund, Johanna Skottheim, Lima SKG, Elisabeth ”Bettan” Högberg, Biathlon Östersund, och Ingela Andersson, K4 IF.
Ingela leder just nu IBU-cupen med några få poäng före Bettan, och de båda kunde börja tävla i världscupen efter jul. I skrivande stund återstår en tredjedel av tävlingstillfällena i IBU-cupen inklusive EM, och världscupen pågår också för fullt.
Kost och hälsa viktigt
Kost är en av flera betydelsefulla komponenter i tjejernas elitsatsning. Alla fyra använder rödbetsjuice för att öka prestationsförmågan vid träning och tävling. Det är också viktigt att lyssna på kroppens signaler och att hålla sig frisk. För att minska antalet sjukdagar dricker de juice med ingefära.
Lycka till!
Vi önskar skidskyttedamerna fortsatt lycka till med resten av säsongen.
Favoritpass: Styrketräning i olika former
Felicia studerar förvaltningsjuridik vid skidskytteuniversitetet i Östersund. Hon har tävlat i junior-VM, och nu som senior har hon tagit några SM-medaljer, bland annat i rullskidskytte. Hon har tävlat i IBU-cupen sedan förra säsongen. Nyligen vann hon grenen supersprint i en deltävling.
När Felicia inte åker skidor, tränar eller pluggar gillar hon att umgås med vänner och titta på tv-serier.
Favoritpass: Tuffa intervaller på löpbandet
Johanna studerar ekonomi vid Mittuniversitetet vid sidan av skidskyttet. Förra säsongen kom hon på 13:e plats i den totala IBU-cupen och var bästa svenska. Denna säsong tog hon sin första SM-medalj som senior. I den pågående IBU-cupen är hon hittills nöjd med sina resultat.
Hundar är ett stort intresse för Johanna. När hon åker hem till familjen passar hon på att också vara mycket med familjens hundar.
Favoritpass: Skartur på fjället i vårsolen
Bettan ägnar sig åt skidskyttet på heltid. Hon har tillhört svenska skidskyttelandslaget i flera år. För att fortsätta sin nuvarande satsning har hon tackat nej till en A-landslagsplats. Hittills har hon som junior och senior vunnit 52 SM-medaljer. Hon har även deltagit vid fem VM, två OS, två junior-VM och ett ungdoms-OS.
Bettan bakar gärna tårtor och har varit med i ”Hela kändis-Sverige bakar” i tv.
Favoritpass: Löpning med stavar uppför
Ingela är utbildad ekonom och fastighetsmäklare men heltidssatsar på sin sport. Hon har flera SM-medaljer och mångårig internationell erfarenhet. Som ungdom vann hon ungdoms-OS och tog flera medaljer i junior-VM. Ingela har meriter från både VM, EM och världscupen. De senaste säsongerna har hon tagit flera pallplatser i IBU-cupen.
Ingela umgås helst med familj och vänner när hon är ledig. Hon gillar också att resa.