I tusentals år har lakritsroten använts som naturläkemedel. I dag är lakrits ”inne”, du kan gå på lakritsprovningar, tillsätta det i mat och till och med hitta lakrits i hudvårdsprodukter.
Den mest potenta substansen i lakrits är glycyrrhizinsyra som i modern tid har använts bland annat vid behandling av magsår. Glycyrrhizinsyra omvandlas till glycyrrhetininsyra av bakteriefloran i mag-tarmkanalen.
Ämnet kan hämma ett enzym som deltar i den hormonellt styrda blodtrycksregleringen och salt-vattenbalansen i kroppen. Biverkningar av lakrits kan därför bli vätskeansamling i kroppen, förhöjt blodtryck, kaliumbrist och hjärtrytmrubbningar.
I saltlakrits är den vanligaste tillsatsen salmiak, ammoniumklorid. Det är oklart hur mycket detta ämne i sig påverkar salt-vattenbalansen.
Lagom är bäst
Livsmedelsverket räknar med att 50 gram lakritsgodis motsvarar ungefär 100 milligram glycyrrhizinsyra, men mängden varierar mycket i olika produkter. De menar att för de flesta uppträder inte oönskade effekter om intaget begränsas till denna mängd, men mycket tyder på att det finns risk för biverkningar hos känsliga personer. Möjliga riskgrupper är personer med högt blodtryck, hjärtfel eller njursjukdom samt gravida.
Många älskar lakritsgodis, men att äta med måtta är nog bra. Vissa personer är känsligare för biverkningarna än andra och bör kanske undvika lakrits helt.
Källor:
http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2015/02/Lakrits–sa-mycket-mer-an-godis/
https://www.livsmedelsverket.se/