Gurkmeja skyddar mitokondrierna

Vid sjukdomar i centrala nervsystemet fungerar ofta cellernas mitokondrier inte som de ska. Gurkmejans kurkumin kan bromsa en försämring.

Inuti cellen finns bland annat mitokondrier som brukar kallas cellens kraftverk. De använder syret vi andas in för att oxidera näringsämnen från maten vi äter. Samtidigt bildas en molekyl som kan lagras och sedan användas som energikälla i cellens energikrävande processer i exempelvis muskler och hjärna. Hjärnan använder mer än 20 % av den energi som bildas. Mitokondrierna är betydelsefulla även för andra viktiga funktioner i kroppen, några av dem är nervcellernas formbarhet och överföring av signaler mellan nervcellerna. Motion både ökar antalet mitokondrier och förbättrar deras funktion.

Mitokondrierna har egen arvsmassa. Med stigande ålder ökar antalet genskador på mitokondriernas arvsmassa och deras funktion försämras. Risken för åldersrelaterade sjukdomar ökar då.

Sjukdomar i centrala nervsystemet
Vid neurodegenerativa sjukdomar drabbas nervcellerna i olika delar av det centrala nervsystemet och bryts långsamt ner och förtvinar. Exempel på sådana sjukdomar är Parkinsons och Alzheimers. Det finns olika orsaker, men bristande funktion hos cellernas mitokondrier spelar ofta in. Detta kan i sin tur vara kopplat till oxidativ och nitrosativ stress (skadligt överskott på reaktiva molekyler), inflammation, giftiga ämnen eller bristande syretillförsel. Det finns också ärftliga mitokondriella sjukdomar.

Gurkmejans kurkumin skyddar
Kurkumin är en polyfenol som tillsammans med andra curcuminoider finns i riklig mängd i gurkmeja. Detta ämne har i studier visats ha en positiv effekt vid olika störningar i centrala nervsystemets celler. Kurkumin skyddar både nerver och mitokondrier från skadliga ämnen samt sjukdomar och skador som hänger ihop med neurodegenerativa sjukdomar.

Kurkuminet motverkar oxidativ och nitrosativ stress genom att minska mängden skadliga molekyler och stimulera kroppens antioxidativa enzymer. Det skyddar också mot inflammation, nervcellsdöd och skadliga processer som beror på giftiga ämnen, som aluminium. Kurkumin kan dessutom förbättra själva funktionen hos mito­kondrierna.

Kurkumin motverkar aluminiumskada
Det finns ofta ett samband mellan vissa neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers, mitokondriedefekter och aluminium. I en forsknings­studie hade aluminium orsakat störd mitokondriefunktion i hjärn­cellerna hos råttor, men kurkumin kunde återställa funktionen hos mitokondrierna.


Källor:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31580521
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30825584
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21656326

Annons från RÅ.se - RÅ Ingefära, en shot med riv

Annons från RÅ.se - RÅ Ingefära, en shot med riv

© 2024  Råkraften.se