Inom kemin betyder fermentering en ofullständig oxidation av organiska föreningar i frånvaro av syre, men vanligen hör vi begreppet om livsmedelsproduktion där ofarliga mikroorganismer – mjölksyrabakterier, mögelsvampar, jästsvampar och kombinationer av dessa – används, det kallas också jäsning. Produkterna blir i sig mindre tillgängliga för skadliga mikroorganismer eller skyddas tack vare processens förändring av miljön. Fermentering sker också i våra magar där ”goda” tarmbakterier behövs för nedbrytning av vissa kolhydrater.
Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Jäsning
Boktips
Fermentera 2.0
Grönt med goda bakterier
Människan har använt bakterier för att fermentera mat i årtusenden. Fermenteringsprocessen skapar unika smaker med syra, fruktighet och umami, samtidigt som bakterierna gör nytta för vår hälsa.
Jenny Neikell har över 25 års erfarenhet av fermentering. I hennes bok får vi recept på klassiska rätter, som surkål och kimchi, och lär oss fermentera kryddiga chutneys, smakrika rotfruktssallader, heta chilisåser, knapriga cruditéer och örtiga salsor. Urvalet av råvaror är stort, och du kan också odla dem själv eller plocka vilda växter.