I en hälsosam livsstil som förhindrar att blodtrycket ökar har kosten betydelse. Det talas om olika dieter, speciella livsmedel och det totala kaloriintaget.
Generellt råder myndigheterna oss att äta mer frukt, bär och grönsaker. Vi bör välja mejerivaror med låg fetthalt och fullkornsprodukter. Fisk bör ersätta rött kött, och transfetter och mättade fetter ska bytas ut mot omättade fetter. Alkohol, socker och salt ska vi vara försiktiga med. Normalvikt bör eftersträvas. DASH-dieten och medelhavskost lovprisas som blodtryckssänkande mat.
Dessutom finns det vetenskapliga studier om hur blodtrycket kan påverkas positivt av specifika vegetabilier och verksamma ämnen som de innehåller, exempelvis vissa mineraler, C-vitamin och andra ämnen, som resveratrol och lykopen. Effekten av rödbetans nitrater är välkänd. Se listan nedan!
Rödbeta Ruccola Spenat
Ingefära
Granatäpple
Lingon Blåbär Aroniabär
Banan
Kakao Grönt te
Nötter Frön Avocado
Bönor Linser
Fisk Skaldjur
Olivolja
Källor:
https://ingefärsjuice.se/
http://aroniajuice.se/
http://lingonjuice.se/
http://blåbärsjuice.se/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30671873/