Salsa
Salsa är en musik- och dansstil med latinamerikanskt ursprung, men det är också en kryddig sås med tomat som bas. Salsa är det spanska ordet för vilken sås som helst. Här säger vi ofta ”salsa” om en sås med finhackade tomater och andra grönsaker, kanske också frukter. Den kan gärna ha stark smak och serveras kall eller varm.
Prova en svalkande smoothie som ger en uppiggande kick från osötad ingefärsjuice. Som mellanmål, istället för förrätt eller när ny energi behövs. Kanske får du sedan lust att ta en svängom på dansgolvet i en salsa.
Salsasmoothie
65 ml – en shot – ingefärsjuice (25-34 %)
1 tomat
1 nektarin
1/4 gul eller röd paprika
Kärna ur nektarin och paprika. Mixa allt, späd med lite vatten. Servera.
Ingefära används både som smakrik ingrediens vid matlagning och som medicinalväxt. Den sägs vara bra för magen och motverka förkylning.
Tomat innehåller det hälsosamma färgämnet lykopen – mer ju mindre och rödare den är. Om den mixas eller värms upp ökar mängden lykopen.
Nektarin är en framodlad variant av den ludna persikan men har slätt skal. Frukten är söt och saftig och innehåller bland annat E-vitamin och kalium.
Paprika är rik på C-vitamin och innehåller även folat och andra nyttiga ämnen. Paprikan och chilifrukten hör till samma art, men paprikan är mild i smaken.