Maten står för en stor del av vår klimatpåverkan. Dina val har betydelse.
Vill du äta mer klimatsmart? Här är Naturskyddsföreningens lista med fyra punkter:
- ät mer vegetarisk mat
- välj kött med omsorg
- släng inte mat
- ät ekologiskt.
Att äta mer vegetarisk mat är också hälsosammare. Följer du dessa punkter har du dessutom möjlighet att spara pengar.
Välj efter årstid
Du kan göra ännu mer genom att välja vilka grönsaker, frukter och bär du köper. För det mesta är det så att det som odlats relativt nära konsumenten påverkar miljön mindre än det som kommer från andra sidan jordklotet.
Väljer du råvaror efter årstid slipper du köpa mat som har transporterats långt. Eftersom vi har olika årstider och odlingssäsonger att ta hänsyn till varierar utbudet under året. Tack vare utveckling av både odlingsmetoder och förvaringsteknik kan säsongen för en närodlad råvara sträckas ut i tid; jordgubbar blir mogna tidigare och äpplen håller ännu längre. Många rotfrukter och kålsorter går att få tag på närodlade året om.
Även om växthusen har blivit mer effektiva och mindre energikrävande, och många odlare använder förnyelsebar energi, är det vissa grönsaker som man kanske inte väljer så ofta mitt i vintern, exempelvis gurka. Grönsaker, frukter och bär som frysts, torkats eller pressats till juice kan förstås njutas när som helst.
Läs mer här:
https://www.naturskyddsforeningen.se/klimatmaxa-maten
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/miljo/miljosmarta-matval2
https://www.radron.se/gronsaksaret