Färgglad – tre snabba

Antocyaniner
Polyfenoler är ämnen som växter bildar för att skydda sig mot UV-strålning och angrepp från mikroorganismer. De fungerar som antioxidanter. Till polyfenolerna hör flavonoiderna som ibland kallas bioflavonoider eller P-vitamin.

Flavonoiderna kan i sin tur delas upp i bland annat flavonoler (exempelvis quercetin), flavanoler – som proantocyanidin – och antocyaniner. Antocyaniner ger frukt, bär och grönsaker en blå, blåröd eller röd färg.

Betalainerrödbetsskott - rödbetor innehåller betalainer med antioxidativa effekter
I rödbetor och vissa andra växter ersätts antocyaninerna av betalainer som inte hör till flavonoiderna. Betalainerna kan vara antingen röda eller violetta betacyaniner – som betanin – eller betaxantiner som är gulorange pigment. Betalainer har antioxidativa egenskaper. Du kan läsa mer om betanin här >

Karotenoider
Karotenoider kan delas upp i karotener och xantofyller. Av tolv testade bär innehöll havtorn mest karotenoider. Aronia, på andra plats, innehöll 6 gånger så mycket som ”trean” surkörsbär. I kroppen omvandlas karotenoider till A-vitamin om det behövs, och de har också antioxidativa effekter.

Karotenoider ger röd, orange, gul och grön färg till frukt, bär och grönsaker. Lycopen, som finns i bland annat tomater, havtorn och vattenmelon, är en sorts karotenoid.

Annons från RÅ.se - RÅ Ingefära, en shot med riv

Annons från RÅ.se - RÅ Ingefära, en shot med riv

© 2024  Råkraften.se