Den antiinflammatoriska gurkmejan

I flera tusen år har gurkmeja använts som krydda, färgämne och medicin i Sydostasien. De senaste 25 åren har den moderna medi­cinska vetenskapen intresserat sig mer och mer för gurkmejans hälso­samma effekter.

Immunförsvaret ska skydda mot infektion och cancer­celler. Inflammation är en del av kroppens immunförsvar och aktiveras av infektion, främmande ämnen eller skada. Infektioner kan ligga latent och blossa upp senare. Allergi och vissa andra sjukdomar kan också utlösa en inflammation.

Vid autoimmuna sjukdomar fungerar inte försvaret normalt utan angriper även kroppens egna celler och ger en långvarig inflammation, något som kan ligga bakom exempelvis typ 2-diabetes, Alzheimers, hjärt-kärl­sjuk­domar, artros/artrit och tarm­sjukdomar.

Behandling av inflammation
De flesta som får diagnosen muskelinflammation lider inte av någon kronisk inflammations­sjukdom. Om du för övrigt är frisk är det vanligen en lågintensiv över­ansträngning i en muskel som orsakar inflammationen. Den bakomliggande orsaken, exempelvis ensidig belastning, behöver åtgärdas, samtidigt som läkaren kan ordinera antiinflammatoriska läkemedel.

Enligt laboratoriestudier har gurk­meja antioxidativa, antiinflamma­toriska, antimutagena och anti­mikrobiella egenskaper.

Gurkmeja och andra kryddorGurkmeja innehåller bland annat cirka 5 % curcumin och andra curcuminoider som är växtpigment. De fungerar även som antioxidanter.

Curcumin ökar nivåerna av anti­oxidativa enzymer och stoppar reaktiva syreradikaler. Därigenom hämmas aktiviteten hos de enzymer och andra ämnen som produceras vid inflammation. Även turmeroner, som är flyktiga oljor från seskviterpener i gurkmeja, är kända för att motverka inflammationer. Men gurkmeja innehåller också andra ämnen, som polysackarider.

Naturlig gurkmeja är bäst
I en studie med möss och råttor testades gurkmeja­extrakt där både curcuminoiderna och oljorna tagits bort. De kvarvarande polysacka­riderna hade effekt mot både akuta och kroniska inflammationer. Detta har också visats i kliniska försök med knäledsinflammationer. Av den anledningen rekommenderas naturlig gurkmeja istället för kapslar med bara curcumin eller turmeroner.

Lämplig daglig dos gurkmejapulver anges ofta vara 1-5 teskedar. Den som är blödningsbenägen bör råd­fråga sin läkare innan stora mängder gurkmeja intas.

Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3885190/

Recept på gurkmejapasta och guldmjölk >

Annons från RÅ.se - RÅ Ingefära, en shot med riv

Annons från RÅ.se - RÅ Ingefära, en shot med riv

© 2024  Råkraften.se