Blåbär dämpar blodsockerhöjning

Diabetiker får större och längre blodsockerhöjning efter en måltid än friska personer. Blåbär kan hämma enzymer och därigenom motverka detta.

Blåbär är känt för sina goda effekter på hälsan eftersom deras ämnen bland annat motverkar oxidativ stress och ämnesomsättnings­störningar.

I exempelvis en finsk studie deltog försökspersoner som låg i riskzonen att utveckla diabetes typ 2. En grupp fick äta blåbär, en grupp åt en blandning av jordgubbar, hallon och hjortron, och en grupp fick en diet utan bär under 8 veckor. Endast hos de som åt blåbär minskade blodsockret (glukoskoncentrationen i fasteblodplasma) och insulinutsöndringen ökade.

Blodsockret ökar efter en måltid

Hos patienter med diabetes typ 2 ökar blodsockret mer och under längre tid efter en måltid än hos friska personer. Trots detta kan fasteblodsockret var ganska normalt. Dessa under dagen långa perioder av förhöjt blodsocker är en viktig del i utveckling av sjukdomar relaterade till diabetes typ 2.

Blåbär bromsar sockerproduktion

Forskning har visat att blåbär kan hämma aktiviteten hos de enzymer, bland annat alfa-amylas, som bryter ner kolhydrater, som stärkelse, till glukos (blodsocker) som sedan tas upp i tarmen.

En grupp forskare undersökte blåbärets förmåga att hämma enzymet alfa-amylas. I laboratorieförsök blandades blåbärsextrakt med stärkelse och alfa-amylas. Resultatet visade att blåbärsextrakt kunde bromsa aktiviteten hos det stärkelsenedbrytande enzymet alfa-amylas. Därmed minskar mängden glukos.

Syntetiska mediciner med denna effekt orsakar ofta biverkningar i mage och tarm. Blåbär är ett naturligt födoämne som har potential att minska den hos diabetiker extra höga och utdragna blodsockerhöjningen som sker efter en måltid.


Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37570789

Annons från RÅ.se - RÅ Ingefära, en shot med riv

Annons från RÅ.se - RÅ Ingefära, en shot med riv

© 2024  Råkraften.se