Forskning visar att störd blodfettsbalans kan förbättras med gurkfrön.
Hyperlipidemi innebär förhöjda halter av blodfetter, främst av typen LDL, ”det onda kolesterolet”, och triglycerider. Det innebär ökad risk för åderförfettning och i förlängningen hjärt-kärlsjukdom och andra sjukdomar. En obalans med låga nivåer av HDL, som kallas ”det goda kolesterolet”, är också skadligt eftersom det bland annat transporterar överskottet av kolesterol till levern för förbränning.
Gurkfrön används traditionellt som ett blodfettssänkande inslag i kosten. Därför ville en forskargrupp undersöka effekten av gurkfröextrakt på blodfettsprofilen hos patienter med lindrig hyperlipidemi.
Patienterna delades in i två grupper. Den ena gruppen fick gurkfröextrakt och den andra – kontrollgruppen – fick placebo under 6 veckor. BMI (body mass index) samt total-kolesterol, triglycerider, HDL och LDL uppmättes hos patienterna före och efter försöket. De två gruppernas resultat jämfördes sedan.
Gurkfröextraktets effekt på patienterna blev att total-kolesterol, LDL, triglycerider och BMI minskade samtidigt som ”det goda kolesterolet” HDL ökade jämfört med placebo.
Forskarnas slutsats var att den dagliga dosen på 500 mg gurkfröextrakt som patienterna fick hade en önskvärd effekt på blodfettsprofilen hos dessa patienter med lindrig hyperlipidemi, och därför bör gurkfrön kunna vara ett bra kosttillskott vid behandling av störd blodfettsbalans.