Gurkmejapasta
2 dl vatten eller ingefärsjuice (32 % ingefära)
½ dl gurkmejapulver
½ tsk malen svartpeppar
Blanda samman i en kastrull, låt koka upp under omrörning och sjud på svag värme i 6 minuter.
Förvara pastan i kylskåpet. Den håller i upp till två veckor. Pastan kan också frysas in i portionsbitar.
Gurkmejapastan kan användas till den populära drycken guldmjölk eller till matlagning.
Guldmjölk
Häll 3 dl mjölk av valfri sort (till exempel havredryck, kokosmjölk, sojadryck eller vanlig mjölk) i en kastrull och lägg i 1-2 tsk gurkmejapasta. Krydda med mald kardemumma och/eller kanel efter smak. Den som vill ha ännu mer svartpeppar tillsätter det. Rör om och värm drycken tills den börjar ryka. Njut!
1 tsk kokosolja eller rapsolja kan blandas i guldmjölken om man önskar (särskilt om mjölken har låg fetthalt). Både svartpeppar och fett sägs öka upptaget av curcumin som är ett av flera intressanta ämnen i gurkmeja.