Visste du det här om flavonoiderna?

  • I princip alla växter producerar flavonoider, men det finns också i äggula.
  • Blå och röda bär, granatäpple, citrusfrukter, persilja, lök, baljväxter och te är bara några få exempel på växter rika på flavonoider.
  • Flavonoiderna hör till polyfenolerna. Flavonoider kan delas in i undergrupper beroende på molekylstruktur: flavan-3-oler (flavanoler), flavoner, flavonoler, flavanoner (dihydroflavoner), isoflavoner och antocyaniner.
  • Några flavonoider som nämns ofta är quercetin, hesperidin, kaempferol och katechin, men det finns flera tusen flavonoider.
  • Växternas flavonoider deltar i olika processer och skyddar växten mot skadlig påverkan från omgivningen, till exempel UV-strålning och angrepp från olika organismer. Flavonoider ger också växten färg, smak och doft.
  • Flavonoider kallades tidigare för vitamin P men är inte vitaminer.
  • Flavonoider i kosten kan skydda mot sjukdomar, exempelvis hjärt-kärlsjukdom, bland annat tack vare antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper.
  • Om man intar dem tillsammans med fett ökar deras tillgänglighet för kroppen.
  • Intar man flavonoider tillsammans med protein minskar deras tillgänglighet och antioxidativa kapacitet samtidigt som nedbrytningen av proteinet försämras.
  • Flavonoider bryts ner i tunntarmen, levern och njurarna och tas sedan upp i blodet.
  • De flavonoider som inte bryts ner av kroppen bryts ner av bakterierna i tarmfloran, och andra nyttiga ämnen bildas då.
  • I blodplasman är halten av flavonoider som högst 1–2 timmar efter att man fått i sig flavonoiderna, men det varierar beroende på typ av flavonoider.


Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36513476

Annons från RÅ.se - RÅ Ingefära, en shot med riv

Annons från RÅ.se - RÅ Ingefära, en shot med riv

© 2024  Råkraften.se