Risken för dåligt minne ökar med åldern men också av fet kost. Dessutom finns det ett samband mellan fet kost, tarmflora och hjärnhälsa. Att äta vissa bär kan motverka den feta kostens skadliga effekter och gynna både tarmfloran och hjärnans funktion.
Att äta mycket fet mat kan ha negativa effekter på nervsystem och hjärna. Det ökar risken för försämrat minne och andra kognitiva förmågor. Även med stigande ålder kan man få dåligt minne.
Fet kost stör tarmfloran och försämrar minnet
Forskning visar att bär, särskilt vissa bär, kan motverka den feta kostens påverkan på hjärnan och även förbättra åldersrelaterade minnesstörningar. Man har också sett att det finns ett samband mellan hjärnans hälsa och sammansättningen av tarmfloran.
I en vetenskaplig studie undersökte forskare hur hjärnfunktionen och tarmfloran hos äldre möss påverkades av fet kost och bärtillskott i maten.
Mössen delades in i 8 grupper med 15 i varje. Under 4 månader fick de olika grupperna äta antingen normal kost, fet kost eller fet kost med tillskott av ett av 6 sorters bär. De 6 grupperna som åt bär fick antingen vanliga blåbär, amerikanska blåbär, lingon, hjortron, svarta vinbär eller havtornsbär.
Bättre minne med blåbär, lingon och svarta vinbär
Resultatet av studien blev att jämfört med enbart fet kost hade tillskott av båda sorternas blåbär, lingon och svarta vinbär (och i viss mån även hjortron) positiv effekt på minnet när mössen testades i labyrinter. Dessutom såg forskarna tecken på att den delen av hjärnan som är mest central för långtidsminnet, hippocampus, hade ökad nervcellsutveckling då mössen åt dessa bär. En teori är att bärens polyfenoler bland annat ökar blodcirkulationen, vilket gynnar nervcellsbildning.
Bär i kosten gynnar tarmflora som är bra för hjärnan
Det finns ett samband mellan en riklig tarmflora med många olika sorters bakterier och en kognitivt välfungerande hjärna. I studien såg man att lingon och blåbär motverkade den negativa förändring i tarmflorans sammansättning som fet kost orsakar. Med lingon, båda sorternas blåbär samt havtorn bibehölls också mängden av en viss typ av bakterier som i tidigare studier motverkat nervcellsinflammation och många andra negativa hälsoeffekter av fet kost.