Oxidativ stress kan motverkas av antioxidanter i frukt, grönsaker och fullkorn. Därmed kan risken för stroke minska, visar en studie med kvinnor med eller utan tidigare hjärt-kärlsjukdom.
När mer fria radikaler bildas än vad kroppen kan ta hand om uppstår oxidativ stress. Dessa reaktiva ämnen oxiderar viktiga molekyler och förstör celler och vävnader. Det kan leda till bland annat inflammation och åderförfettning.
Växter är rika på ämnen som vi kallar antioxidanter, exempelvis C- och E-vitamin, karotenoider och flavonoider. Flavonoider kan också bidra till blodkärlsvidgande effekt så att blodtrycket sänks samt minska inflammation och risk för blodproppar.
Just den antioxidativa effekten innebär inte bara att oskadliggöra fria radikaler och andra oxidanter när de blir för många, utan också att delta i många andra processer som motverkar oxidativ stress och de skador den orsakar.
Antioxidanter i frukt och grönt samverkar
Kosttillskott med antioxidanter och vitaminer är inte att rekommendera om man inte har vitaminbrist. Vegetabiliska födoämnen, som frukt, bär och grönsaker, innehåller en lagom mängd av många olika antioxidanter som samverkar, och det är bättre.
Forskare vid Karolinska institutet använde studien Svenska Mammografikohorten och Nationella patientregistret för att identifiera kvinnor med (5 680 st) eller utan (31 035 st) hjärtkärlsjukdom vid studiens start och vilka som senare fått stroke. Men en enkät om kostvanor fick de fram kvinnornas totala antioxidantkapacitet (TAC). Hos de med högst TAC-värde stod frukt och grönsaker för hälften av antioxidanttillskottet. Fullkorn och te bidrog också mycket.
Lägre risk för stroke med antioxidantrik kost
I gruppen med högst TAC-värde jämfört med gruppen med lägst TAC-värde hade kvinnorna utan tidigare hjärt-kärlsjukdom 17 % lägre risk att drabbas av stroke. Motsvarande siffra för kvinnorna med hjärt-kärlsjukdom var 46–57 % beroende på typ av stroke.
Kvinnor som äter mycket frukt, grönsaker och fullkorn löper alltså lägre risk att drabbas av stroke oavsett om de tidigare haft hjärt-kärlsjukdom eller inte.
Källa: https://nyheter.ki.se/mycket-antioxidanter-i-maten-kan-skydda-kvinnor-mot-stroke