Havregrynsgröt, fullkornsbröd eller müsli spelar ingen roll, det viktiga är hur mycket fullkorn du får i dig per dag. Risken att drabbas av typ 2-diabetes minskar avsevärt om du äter minst 50 g fullkorn per dag.
Med fullkorn menas att alla delar från sädesslagets korn används i ett livsmedel, oavsett om kornen krossas, mals eller används hela. På så sätt behålls fibrerna. De flesta mår bra av att äta fullkornsprodukter.
Stor studie om fullkorn och typ 2-diabetes
I en studie från Chalmers och Cancerinstitutet i Köpenhamn, där 55 000 danskar har följts under 15 år, delades deltagarna in i fyra grupper beroende på hur mycket fullkorn de åt.
De som hade högst konsumtion hade ätit minst 50 gram fullkorn per dag, vilket motsvarar exempelvis drygt en portion havregrynsgröt och en skiva fullkornsknäckebröd.
I gruppen som hade ätit mest fullkorn var diabetesrisken 34 procent lägre för män och 22 procent lägre för kvinnor, än i gruppen som hade ätit minst fullkorn.
Det spelar ingen roll vilken fullkornsprodukt eller spannmålssort man äter, det viktiga är mängden fullkorn man får i sig per dag.
Byt ut vitt mjöl mot fullkorn
Om man byter ut livsmedel med vitt mjöl mot fullkornsprodukter får man en dubbel hälsovinst – vitt mjöl har vissa negativa effekter på hälsan medan fullkorn har flera positiva effekter, utöver skyddet mot typ 2-diabetes, enligt Rikard Landberg, professor på Avdelningen för Livsmedelsvetenskap och senior forskare i studien.