Europas första kanotteam, med landslagskanotister inom sprint, maraton, surfski och multi-sport, satsar på de högre valörerna av medaljer och har jobbat hårt för att optimera näringsintaget. Här berättar sportchefen Danny Hallmén.
2017 startade Europas första kanotteam här i Sverige, Kayak Team Bohus Bergsprängning. Teamet fungerar likt dagens många långloppsteam inom längdskidor, och det är just långlopp som för samman alla de tiotalet aktiva i teamet. Teamet består nämligen av landslagsaktiva inom olika kanotgrenar, allt från OS-grenen sprint, där de tävlande paddlar så snabbt som möjligt på en rak bana, till surfski där de tävlande paddlar från A till B i stora vågor ute på havet.
Långa kanotlopp
Det som håller samman gruppen är alla de aktivas fäbless och fascination för längre lopp.
Teamets starkaste gren är utan tvekan ”kanotmaraton”, där de tävlande ofta paddlar ett antal varv på en rundbana, ofta i floder, över 20 till 30 kilometer. Under varje varv måste kanotisterna göra ett så kallat lyft, där de hoppar ur kajaken på brygga eller strand och springer ett hundratal meter innan de hoppar i igen.
Sommaren 2017 tog teamet bland annat tre 5:e-platser på EM, ett Världscupbrons och åtta topp 10-platser i Världscupen!
Längdskidor bra vinterträning
Något som kanske låter lite udda, men som vi tror starkt på, är att vårt team även till denna vinter startat ett skidteam. Längdskidor är perfekt träning för syreupptagningsförmågan, och våra kanotister får dessutom i stakningen träna likvärdiga muskler som i paddlingen. Vi har sett att skidåkningen gett bra resultat för paddlingen och satsar lite extra i år med tävlingsdress, flera tävlingar och läger.
Vi hoppas framför allt mycket på Joakim Lindberg som tog en 95:e-plats på Vasaloppet förra året, hans första Vasalopp.
Synliggöra och optimera
Teamets mål är förutom att synliggöra kanotidrotten mer, självklart även att optimera förutsättningarna för de aktiva i teamet så att de kan nå sina mål.
En del som vi ligger i framkant med jämfört med andra länder är just vårt arbete kring nutrition. Vi har jobbat stenhårt och har bra samarbeten som ger allt från perfekta vätskesystem, energiintag och produkter, till näringsrika luncher till de aktiva.
Näring och kost viktigt
En sista pusselbit som vi saknat har varit nutritionen inför våra tävlingar och det lilla extra i vardagen. Nu har vi hittat osötade juicer med bland annat ingefära, lingon och rödbeta. Juicerna ger de aktiva mer energi under dagen och hjälper till att hålla dem friskare under våra tunga träningsperioder.
Inför viktigare lopp eller tävlingar laddar vi vanligtvis fyra till fem dagar med 1 dl rödbetskoncentrat varje dag, och på tävlingsdagen laddar vi lite extra två timmar innan vårt viktigaste lopp med 1,5 dl.
Det är nitraterna i rödbetskoncentratet vi vill åt i och med att de sänker syreförbrukningen och på så sätt ger ökad prestationsförmåga i framför allt längre lopp. Det som vi ju gillar att hålla på med!
Danny Hallmén