De nyttiga flavonoiderna

Flavonoider är en stor grupp ämnen som vi får i oss när vi äter frukt, bär, grönsaker och andra växter. Flavonoiderna har olika positiva effekter på hälsan, bland annat tack vare sina antioxidativa egenskaper.

I de flesta växter finns ämnen som hör till gruppen flavonoider som är en undergrupp av polyfenolerna. Flavonoiderna ger färg, smak och doft till växterna. Dessa ämnen bildas i växterna för att delta i viktiga processer och fungera som skydd mot skadlig påverkan från omvärlden. Vissa av dessa effekter beror på hög antioxidativ kapacitet.

När vi får i oss växternas flavonoider kan vi också få nytta av dem. I forskningsstudier med flavonoider har man sett effekter mot inflammation, cancer, förtida åldrande, hjärt-kärlsjukdom, nervcellsskador, stört immunsystem, diabetes typ 2, bakterier, parasiter och virus.

Gynnar god hjärt-kärlhälsa

Flavonoider kan motverka exempelvis hjärt-kärlsjukdom på flera sätt. En del flavonoider har förmåga att öka mängden kväveoxid som avges så att blodkärlen vidgas och blodtrycket sänks. Många flavonoider fungerar som antioxidanter och motverkar oxidering av bland annat blodfetter så att risken för åderförfettning minskar.

Antiinflammatoriska egenskaper

En komponent i hjärt-kärlsjukdom och andra sjukdomar är inflammation, och vissa flavonoider har antiinflammatoriska egenskaper. De kan verka mot inflammation genom att motverka fria radikaler, påverka inflammationsprocesser och reglera aktiviteten hos immunceller.

Effektiva antioxidanter

Mest kända är flavonoiderna för sina antioxidativa egenskaper. De antioxidativa effekterna kan ske på flera sätt. Flavonoider kan oskadliggöra fria radikaler, motverka bildning av fria radikaler och aktivera andra antioxidativa försvar i kroppen.

Baserat på deras molekylstruktur kan de delas in i 6 klasser: flavan-3-oler (flavanoler), flavoner, flavonoler, flavanoner (dihydroflavoner), isoflavoner och antocyaniner.

Exempel på flavonoider är quercetin, kaempferol, naringenin, hespiridin, katekiner och antocyaniner. Mängden och typen av flavonoider är olika i olika växter. Hur tillgängliga de är för kroppen varierar också. Vissa växter innehåller mycket flavonoider men äts i mindre mängder och tvärtom.

Olika flavonoider i olika växter

Enligt amerikanska jordbruksdepartementet är den största källan till flavan-3-oler svart te. Blåbär innehåller också mycket av denna flavonoid men konsumtionen är inte lika hög. Persilja innehåller väldigt mycket flavoner. Lök är en källa till flavonoler. Citrusfrukter är rika på flavanoner. Isoflavoner finns främst i baljväxter, som sojabönor. Det finns mycket antocyaniner i många bär men också i rödkål och svarta bönor. Tack vare att det äts så mycket banan ger denna frukt ett stort intag trots att den inte innehåller så mycket antocyaniner. Blåbär är i topp både när det gäller innehåll och konsumerad mängd.

Mycket frukt, bär och grönsaker av olika slag i kosten ger ett stort intag av de hälsosamma flavonoiderna som kan motverka riskfaktorer för många sjukdomar.


Källor:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34500810
Sources of Flavonoids in the U.S. Diet

Annons från RÅ.se - RÅ Ingefära, en shot med riv

Annons från RÅ.se - RÅ Ingefära, en shot med riv

© 2024  Råkraften.se